Dyrevelferd

En myte at flest sau og lam går tapt for rovdyr?

Av 1,9 millioner sau og lam på utmarksbeite gikk 108.000 tapt på i 2022. «Bare» rundt 16.100 av dem ble erstattet som tapt for rovdyr. Naturvernforbundet vil vite mer om de andre årsakene.

Sau og lam på fjellbeite i Sødorpfjellet i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen.
Publisert Sist oppdatert

108.000 dyr utgjør 5,8 prosent av totalbesetningen, ifølge den nye stortingsmeldingen om dyrevelferd som for tiden behandles på Stortinget. De fleste av disse var lam. 

Det er 74 prosent av besetningene som er tilsluttet organisert beitebruk. Disse har to prosentpoeng lavere tap enn i besetninger som ikke er med. Ordningen gjennomfører forebyggende tiltak og organisert tilsyn. 

Tapsårsakene kan deles i sykdom, skader/ulykker, forgiftning og altså rovviltangrep, heter det i stortingsmeldingen om dyrevelferd.

Rovdyr ikke de største skurkene?

Av de nevnte 108.000 sauer og lam som døde i 2022, ble altså rundt 16.100 erstattet som tapt for rovdyr. Det betyr at over 90.000 av disse husdyrene kan ha gått tapt av andre årsaker enn at de er blitt drept av rovdyr i utmarka. 

Selv om det er stor usikkerhet knyttet til regnestykket, «tillegges rovdyr et uforholdsmessig stort og ufortjent ansvar for tap av sau og lam på utmarksbeite», skriver Naturvernforbundet i sitt skriftlige innspill til Stortingets næringskomité.

Det er den som for tiden behandler den nye stortingsmeldingen om dyrevelferd.

I innspillet sitt oppfordrer Naturvernforbundet derfor politikerne om å ha større fokus på de andre tapsårsakene for sau og lam i norsk utmark og ber dem om vernetiltak og å skaffe til veie «oppdatert kunnskap om det som kalles normaltap». 

Altså statistikk over hvor mange husdyr som går tapt av andre årsaker enn at de blir drept av rovdyr.

I Norge er det Miljøforvaltningen som har ansvar for å redusere tap av sau og tamrein forårsaket av rovvilt – og for å erstatte tap av beitedyr til fredet rovvilt.

Antall sau og lam som er blitt erstattet som tapt til rovvilt, er gått kraftig ned de siste årene – fra i underkant av 40.000 dyr i 2007 til snaue 17.300 i 2023, viser en oversikt på nettsidene til Miljødirektoratet.

Få tatte dyr finnes igjen

Utfordringen er at det er få dyr som gjenfinnes i utmarka. Dyreeier er pliktig til å melde inn drepte dyr som gjenfinnes, og hvor det er mistanke om at det er rovvilt som er skadevolder, forklarer seniorrådgiver Susanne Hanssen i Miljødirektoratet på spørsmål.

– Dermed vil statistikken over påviste skader, altså de tilfeller hvor Statens naturoppsyn gjennomfører kadaverundersøkelse for å forsøke å fastslå om rovvilt er skadevolder, kun være en liten del av tapet som meldes inn, sier hun til Naturen vår.

Miljødirektoratet er ikke kjent med om det i dag finnes en oversikt eller statistikk over andre tapsårsaker for sau og lam enn tap til rovdyr. 

 Jerv og gaupe på topp 

Det er godt mulig at ulven oppfattes av Ola og Kari Nordmann som det rovdyret som forårsaker størst tap av sau på beite. 

Men de faktiske tallene viser noe annet. Det er jerv og gaupe som topper statistikken. I 2023 ble 65 prosent av sau og lam som gikk tapt til rovvilt, erstattet til jerv og gaupe.

Powered by Labrador CMS